keskiviikko 13. tammikuuta 2021

Mikko Toiviainen herättelee digipelkoja ja syystäkin

 


Median vaikuttajana ja sisällön tuottajana tunnetuksi tullut Mikko Toiviainen herättelee kirjallaan Pimeä peili ja muita urbaaneja kauhutarinoita sisäistä poikaani. Antauduin teoksen vaikutukselle tarkoituksella. Kaipaan 80-luvun Creepshow aikoja. Jotkut muistavat, ne sarjakuvan kaltaiset lyhyet kauhupätkät, joiden taustalla on kukapas muu kuin Stephen King.

Jotain samaa näen Toiviaisen teoksessa, ainakin lyhyet kauhutarinat, jotka yhtä lailla paitsi kauhistuttavat, niin myös saavat naurahtamaan hyvällä tavalla hölmistyneenä. Tarinankerrontamuoto on tuotu 2020-luvulle, eikä pelkästään vain muotoseikkojen suhteen, vaan myös teemaltaan, joka uppoutuu tietokonepelien, internetin ja yleensäkin nykytekniikan bittitodellisuuteen. Sitä Toiviainen sotkee tietoiseen ympäristöön mitä kekseliäimmin.

Vaikka teema on melko kapeasti rajattu, eivät tarinat käy toistamaan itseään. Kirjassa on vain 157 sivua. Silti en kyennyt ahmaisemaan sen sisältöä kerralla. En halunnut. Läpilukemalla yksittäiset tarinat, tai tilannekuvaukset olisivat vain menettäneet parhaimman tehonsa. Näin ainakin minä ajattelen. Osa jutuista on pelkkiä välähdyksiä, tai aihelmia, joiden varsinainen tarina pääsee vasta alkuun, kun se jo muljautetaan yllättävään loppuun. Ei jaaritella, mitä pidän virkistävänä piirteenä.

Käytetty kieli on nykyaikaista, paikoin tietotekniikan erikoissanastoa, sitä nörttikieltä, höystettynä nuorisoslangilla, jonka täysi ymmärtäminen vaati ainakin minulta ponnisteluja. Hyvinhän tuo taittuu Toiviaiseltakin, vaikkei hänkään ole enää ihan poikanen (kohta kolmekymppinen). Pidän kirjailijan muuntautumiskykyä taidon osoituksena. Tässä kohtaa mieleen tulee jo aikaisemmin mainitsemani Stephen King, jota pidän eri ikäisten, erityisesti nuorten asemaan asettumisen mestarina. Oikeasti, voisin käyttää Kingiä aina ja ainoana vertailukohteena. Joskus verrokki vain osuu lähemmäs, joskus kauemmas. Nyt ollaan aika lähellä. Toinen vertailukohde on vanhat Book Studion suomeksi julkaisemat Dean Koontz -pokkarit. Ne tulivat mieleen Pimeän peilin kansikuvasta.

Mitä pitää vielä sanoa Pimeän peilin tarinoista on niiden taustat, joita Toiviainen valottaa loppusanoissaan. Hän puhuu ”avoimesta lähdekoodista”, creepypastasta, jolla viitataan internetissä, tai somessa liikkuvaan, monessa tapauksessa muuntautuvaan kauhutarinaan, jonka alkuperäisen esittäjän jäljittäminen voi olla mahdotonta. Osa kirjan tarinoista ovat juuri tällaisia, mutta jälleen kerran uusiksi muunnettuna. Tätähän on harrastettu aina, alkaen nuotiolla kerrotuista suusta suuhun kiertävissä paikallisissa legendoissa. Sama paikallisuus tuntuu vain toteutuvan maanosasta toiseen.

Lisääntyvästi nykyään olen alkanut yhdistää lukemisen ja podcastit, joissa joko käsitellään lukemaani kirjaa, tai/ ja haastatellaan sen kirjoittajaa. Joskus taas bongaan lukuvinkkejä podcastista. Oiva reitti tutustua uusiin nimiin. Taustat kiinnostavat, kuten kirjan esikuvat, mahdolliset lähteet ja innoittajat ylipäätään. Mikko Toiviaisen ajatuksia pääsee kuuntelemaan Marko Suomen kirjoihin ja lukemiseen keskittyneestä podcastista Takakansi. Lähetys on julkaistu 10.11.2020 ja on kuultavissa kaikista podcast-palveluista. Suomen haastateltavana Toiviainen muun muassa visioi tarinankerronnalle uusia, mitä mielikuvituksellisimpia tulevaisuuden näkymiä. Kirja säilyy, mutta saa uusia tasoja ja ulokkeita ympärilleen. Kannattaa kuunnella, kuten myös lukea tuo kirja, olitpahan minkä ikäinen hyvänsä. Netistä kirjailijan löytää myös nimellä Kalenterikarju.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti