keskiviikko 12. tammikuuta 2022

Kolme kovaa: kevään kirjapoiminnat, Helmet-lukuhaaste 2022 ja taiteilijajuhlavuosi

 

Vuosi vaihtui ja kevään uutuuskirjallisuus alkaa saada palstatilaa kirjavaikuttajien kuten kirjabloggareiden, podcastien ja muunkin median foorumeissa, tosin valikoidusti, minkä ymmärtää. Teoksia piisaa ja toimittajat joutuvat tekemään valintoja, niin kuin nyt 11.1 sanomalehti Karjalaisessa, jossa kevään 2022 kaunokirjallisuuden poimintoihin mahtui kotimaista jännitys- ja fantasiakirjallisuutta kokonaista kuusi teosta. Taisipa sama lista löytyä parista muustakin aviisista. Sinällään kiinnostavia kirjoja nämä kuusi, ei siinä, Marko Hautalan Kuolleiden valssi on jo ikiomaksi hommattukin. Mutta nämähän eivät ole lajissaan ainoita potentiaalisia luettavia, eivät lähimainkaan. Vaarana on, että laadukasta luettavaa jää pimentoon. Okei, turha kierrellä, vihjailen tapaus Kähkösestä. Sitähän minä tässä olen julki tuomassa.

Kuva Myllylahden kotisivuilta

Kuudes dekkarini Dekkari on sairaalamaailmaan sijoittuva jännitysromaani vallasta, hoitotyön etiikasta ja mielen horjuttamisesta. Kirjan julkaisuajankohta on huhtikuussa. Ilmestyessään se juhlistaa samalla 20-vuotistaiteilijavuottani, jos taiteilijuuden alkuräjähdykseksi vain voidaan laskea aloittaminen Oriveden opiston luovan kirjoittamisen kirjekurssilla 25.1.2002. Ja hemmetti, sehän lasketaan! 


Kiitos esseisti, kirjailija, kääntäjä, kirjallisuustieteen tohtori Liisa Enwaldille sinne pilven reunalle. Ristin käteni ja kumarran. Oivallinen, viisas ja kannustava opettajani poistui keskuudestamme pian vuosi sitten maaliskuussa 74 vuoden iässä. Hänen perintöään jatkaa varmasti lukuisat muutkin kirjallisuuden ystävät ja jotta tuosta perinnöstä pääsisivät nauttimaan mahdollisimmat monet, tarjoan uutuuttani Dekkaria ja viittä aikaisempaakin kirjaani Helmet-lukuhaasteen listaehdokkaiksi. Nuo aikaisemmat vielä nimettäköön, eli Väärin voitettu (BoD 2008, 2013), Testinuket (2009, 2013), Pimeimmät tunnit (Myllylahti 2013), Luonnollinen kuolema (Myllylahti 2016), Kroonikko (Myllylahti 2018).


Tämä Helmet-lukuhaastehan on kirjastoammattilaisten kokoama leikkimielinen lukuprojekti himolukijoille, jotka kaipaavat vaihtelua lukutottumuksiin pienen kisailun merkeissä. Vuosi on jo tässä lajissa kahdeksas. Poimin 50 perusteen joukosta kohdat, joihin jännärini soveltuvat. Sitä ennen linkki Dekkarin tarkempaan esittelyyn: Kirjaesittely: Dekkari (Myllylahti)

1. Kirjassa yhdistetään faktaa ja fiktiota (Kaikissa)

2. Kirjassa jää tai lumi on tärkeässä roolissa (Luonnollisessa kuolemassa päähenkilön exä on paleltunut kuoliaaksi)

4. Kirja, jonka tapahtumissa et itse haluaisi olla mukana (Takuulla et)

5. Kirjassa sairastutaan vakavasti (Varsinkin siinä huhtikuun uutuudessa, Dekkarissa)

6. Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija (Edelleen olen monelle uusi tuttavuus)

7. Kirja kertoo ystävyydestä (Kyllä, eka ja vika ainakin)

8. Kirjassa löydetään jotain kadotettua tai sellaiseksi luultua (Museoesineitä Kroonikossa)

10. Kirjan nimi on mielestäsi tylsä (Varmasti joidenkin mielestä. Niin aina)

19. Kirjassa on vähintään kolme eri kertojaa (Löytyy varsinkin tulevasta uutukaisesta)

22. Kirja sisältää tekstiviestejä, sähköposteja tai some-päivityksiä (Varsinkin Pimeimmissä tunneissa)

24. Kirjan on kirjoittanut Lähi-idästä kotoisin oleva kirjailija (Jos Pohjois-Karjala lasketaan)

29. Kirjassa kuvataan hyvää ja pahaa (Varmasti)

31. Kirjassa on jotain sinulle tärkeää (Mahdollista)

32. Kirjassa rikotaan yhteisön normeja (Rikotaan)

43. Kirja sopii ainakin kolmeen haastekohtaan (Ainakin)

49. Kirja on julkaistu vuonna 2022 (Dekkari 4/22. Myllylahden Murhamylly-sarjaa)

50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä  (Mahdollista)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti