maanantai 4. maaliskuuta 2024

Hanna-Riikka Kuisma: Korvaushoito - todentuntuista , riipaisevaa huumemaailman kuvausta

 

Hanna-Riikka Kuisma: Korvaushoito

Äänikirja, Like 2024. 11 h 29 min.

Lukija: Jukka Pitkänen

Kuva: Storytel
 

Helmikuun lopussa ilmestyneen Hanna-Riikka Kuisman romaanin Korvaushoito keskushenkilö on viittä kymppiä lähestyvä huumemaailman veteraani, joka muistelee menneisyyttään. Mies on saanut elämänsä vakiintumaan, vaikka edelleen taiteilee aivokemiansa kanssa – välillä reseptin, välillä tarpeidensa mukaan. Sellaista veitsen terällä keikkumista. On vaimo, työ ja asunto, ruokaa jääkaapissa ja vähän lihaakin luiden ympärillä. Käänne arkikuvioihin tulee, kun hän saa lisätietoa tai oikeastaan huhuja pikkusiskonsa kohtalosta vuosikymmenien takaa. Se, mitä siskolle tosiasiassa tapahtui, nostattaa hänessä hyvinkin vaihtelevia tuntemuksia pintaan, ehkä päällimmäisenä kostonhalua, mutta myös houkutuksen jatkaa kovempien aineiden käyttöä. Kuinkas sitten käykään, selviää lopussa.

Mitäpä tykkäsin? Vastaan tylsästi, pidin ja en pitänyt. Jälkimmäisen suhteen kokemus ei johdu missään nimessä kirjasta, vaan se on puhtaasti itsestä lähtevää. Kirjassa esiintyvä kuvailu, käytetty puhekieli, termistö, lääketieteelliset faktat ja tapahtumakulut ovat autenttisen oloisia jopa riipaisevalla tavalla. Kuisma kuvaa osuvaan tyyliin lamavuosien Suomen huumeaaltoa ja sen vaikutuksia yksilötasolla. Mukana on ulkopuolisuuden tunnetta, asenteita, kasvatusta tai sen puuttumista (taas kerran isä on se paska), väkivaltaa, taloudellista epätasa-arvoa ja koulumaailmassa esiintyvää eriarvoistamista. Ihan sivumainintana, ottaa edelleen päähän se opettajan palaute kirjan keskushenkilön ainekirjoitukseen. Te tiedätte, ketkä olette jo kirjaan tutustuneet. Kaikki eivät huumeaallosta selvinneet ja joidenkin kohdalla säätö jatkuu tänäkin päivänä.

Vaikka Kuisma käyttää keksityn tarinan keinoja, menisi sisältö helposti jopa todellisena itse koettuna tai hyvin läheltä seurattuna elämäkertana. Kuuntelukokemus palautti 90-luvun tuoreena mieleen. Iholle, niin kuin sanotaan. Vertaus on osuva. Itseni kohdalla iholla on arpi. Tuohon aikaan seurasin itseäni viisi vuotta nuoremman iloisen ja ulospäinsuuntautuneen monella tapaa lahjakkaan veljeni elämää. Kirkasääninen laulaja, oivaltava itseoppinut soittaja, tarkkakätinen piirtäjä, haka mikroauton ratissa, osaava koneiden rassaaja, hauska vitsikilpailun voittaja, hyvä ruuanlaittaja, siisti pukeutumisessaan, tarkka hiuksistaan. Tuon hiusjutun mainitseminen voisi hymyilyttää. No, se oli ysäriä. Hannu-hanhi onnekas, nimitettiin häntä perheessä, kunnes arpaonni loppui. Vajaan kymmenen vuoden huumehelvetti muuttui taivaspaikaksi vuonna 2001. Hän oli silloin 25.

Suru, ikävä, viha, ahdistus, epäluulot, jopa vanhat pelot palasivat pintaan kirjaa kuunnellessa. Keskushenkilön ja hänen äitinsä kohtaamiset repivät sydänjuuria ja muistuttivat tosielämän tapahtumista. Kiukuttaa ajatus ihmisistä, jotka lukevat Korvaushoitoa tirkistelyn halusta. Hyväosaiset, se kirjoja kuluttava akateeminen eteläsuomalainen enemmistö saa sen lyhyen ajan kauhistella, että pitää tällaistakin elämää olla.

Nykyaikana puhutaan niin paljon kulttuuriomimisesta ja siitä pahastutaan välillä hyvinkin herkästi. Tämän suhteen edelleen on yksi alakulttuuri, joka ei tule luultavasti koskaan puhisemaan kiukusta. Jotta omia arvoja voisi puolustaa, pitää ensin olla omanarvontuntoa. En heristä sormeani kirjailija Kuismalle, päinvastoin. Mielestäni on hyvä, että on olemassa hänen kaltaisiaan kirjoitustaitoisia ihmisiä, jotka kartoittavat ihmismielen ja nyky-yhteiskunnan pimeitä puolia, kuten kustannusyhtiön kirjailijaesittelyssä hänen proosaansa kuvataan. Se nyt on vain niin, että toisilla ihmisillä on tarina ja toisilla taas kyky ja halu muotoilla se luettavaan muotoon.

Hanna-Riikka Kuisma on monin palkinnoin ansioitunut porilainen kirjailija, taidekriitikko ja kolumnisti. Kirjallinen tuotanto on tähän saakka karttunut seitsemällä romaanilla ja novellikokoelmalla. Hänen viides romaaninsa Kerrostalo ylettyi Finlandia-ehdokkaaksi vuonna 2019. Kuvailin sitä Twitterissä sanoin: Katu-uskottavaa, toteavaa, ja paljasta kuvausta. Tunnistin hahmoja jo työnkin puolesta. Vuonna 2021 ilmestyneestä Syyllisestä kirjoitin Ruumiin kulttuuri -lehden kirjakäräjille. Kritiikki löytyy numerosta 4/21 otsikolla: Henkirikoksen härö esinäytös.

Totta kai suosittelen lukemaan Korvaushoidon, mutta varoitan sen sisällöstä ihmisiä, jotka ovat joutuneet seuraamaan läheisen ihmisen huumeorjuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti