maanantai 9. marraskuuta 2020

Ensimmäinen Seeckini, Uskollinen lukija

 Max Seeck: Uskollinen lukija (pokkari)

Tammi 2019. 473 s.


Sain loistavan tilaisuuden tutustua jo laajan lukijakunnan hankkineen Max Seeckin tuotantoon, kun seurasin Dekkarifestivaaleja etänä kotitietokoneelta. Nehän järjestettiin 19.9. poikkeuksellisesti verkossa. Onnistunut tapahtuma sellaisenakin. Eräs nimeltä mainitsematon nettikirjakauppa oli laittanut alennusmyyntiin festareilla esiintyvien kirjailijoiden tuotantoa. Iskin kiinni. Ostoskoriin lähti pari Seeck-pokkaria ja hänen uusimpansa trilleri Pahan verkko, tämä tietenkin kovissa kansissa. Koriin siirtyi myös Marko Hautalan uutuuskauhuromaani Pimeyden arkkitehti. Katso bloggaus toisaalla.

Ensimmäiseksi Seeck-dekkarikseni pääsi Uskollinen lukija. Jätin toisen pokkareista, Hammurabin enkelit tuota tuonnemmaksi. Sehän toimi Seeckille sisäänheittoteoksena lukijoiden tietoisuuteen ja tyylilajin eturintamaan. Saman tien mies otti vakkaripöydän suomalaisen jännityskirjallisuuden anniskelualueelta. Piikki aukesi. Hän voitti Hammurabin enkeleillä Suomen Dekkariseuran vuoden esikoisdekkari -kunniakirjan, eikä maininnat jääneet siihen. Systemaattisella ja tehokkaalla markkinoinnilla tie vei kansainvälisille kirjamarkkinoille.

No, te tiesitte nuo edellä mainitut liirum laarumit, niin kuin tiedätte Uskollisen lukijan juonikuviotkin. Sen vuoksi jätän tässä kohtaa niiden yksityiskohtaisen juonikuvauksen. Puhutaan sarjamurhista. Joku masinoi niitä menestyskirjailijan trillerin reseptillä.

Mitäkö mieltä teoksesta? Uskollinen lukija on tasapainoisesti etenevä kokonaisuus. Sen juonenkäänteet on ajoitettu kellontarkkaan. Kirjoitusasusta on häivytetty turhat kansallispiirteet. Ei turhia turistikierroksia. Ympäristön kuvailu on käytännöllisen tarvelähtöistä. Vähemmän Suomifiilistelyä kuin Renny Harlinin leffoissa. Ei rupattelua, tai haastelua, vain tapahtumia ja niiden vaikutuksia. Henkilöhahmojen puhetyylit noudattavat kansainvälistä standardia, tavallaan yleiskieltä. Ilmasto-olosuhteet ovat kuitenkin tuttuja. Hyytävän tuttuja. Tarinan rikostutkijoiden ryhmädynamiikka toimii. Ei ylikuvailtuja sivuhahmoja, vain leimaa-antavia pääpiirteitä. Flirttiä okkultismin kanssa, rituaalin makua. Mahtavaa. Rinnalla kulkee viiltävä, harlekiinikuvastoa kaihtamaton takauma, rakkaustarina Venetsiasta.

Päähenkilö Jessica Niemen hahmoon vaikuttaa menneisyyden trauma, tai traumat, joita käsitellään takaumilla ja ajoittain esille nousevilla oirehdinnalla. Jessica on ristiriitainen, ökyrikas poliisi. Rikkinäinen. Jessicalla on leikkikaveri Fubu, miesystävä, joka tulee ja menee niin kuin Jessica haluaa. Uppoaa naislukijoihin, ainakin osaan heistä, veikkaan. Loput eivät kehtaa tunnustaa.

Yksi asia jäi häiritsemään, kumpi tulee murukahviin ensin, kahviaines vai vesi? 

Jälkikirjoitus. Niin, tästähän tehdään tv-sarja Jenkeissä. Googleta IS 8.11.2020. Vau!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti