keskiviikko 9. joulukuuta 2020

Kauhua ja kansallisperinnettä Anne Leinosen Katveessa

 Anne Leinonen: Katve

Osuuskumma 2020. 282 s.


 Viittäkymppiä lähestyvä, töistään vuorotteluvapaata ottanut Tapani menee auttelemaan kuolemaa tekevää Eira tätiään Kakskierron saareen. Tapani harrastaa tähtitiedettä ja vastailee joskus Ursan parapuhelimeen. Toimessaan hän on realisti ja keskittyy katkomaan siipiä soittajien kaikkein korkealentoisimmilta ufojutuilta. Omille havainnoilleen hän ei mahda mitään, kuten kaukoputken päässä vastarannan autiotuvassa häntä tervehtivälle naiselle. Nainen ei voi mitenkään nähdä häntä niin kaukaa. Sattumaa, Tapani tulkitsee katseiden kohtaamisen. Samaa logiikkaa Tapani pyrkii soveltamaan tätinsäkin suhteen. Eiralla sanotaan olevan tietäjän, jos parantajankin vikaa. Kylällä tätiä pidetään jopa noitana ja häntä pyritään karttelemaan. Eikä Eira kuolemaa tee, mieluummin vetristyy päivä päivältä, saa Tapani huomata. Tepsiikö yrtit, vai onko taustalla jotain muuta?

Pariviikkoinen venähtää Tapanin kohdalla kuukausiksi. Miehellä ei ole erityistä innostusta palata takaisin kaupunkiin, ihan kuin hän karttelisi jotain. Useana yönä hän herää unihalvauksen kourissa ja kohtaa naisen hahmon. Homma saa eroottisia sävyjä, mutta myös uhkaavia, eikä suinkaan hyvässä yhteisymmärryksessä. Turvasanoja ei tunneta. Naisteema toistuu vastarannan Marian kanssa. Nimi selviää Tapanille, kun Maria ottaa yhteyttä parapuhelimeen.

Saaren lähituntumassa alkaa tapahtua merkillisiä asioita, jos lie aina tapahtunut. Eläimiä kuolee ilman hyvää selitystä, taivaalla näyttäytyy valoilmiöitä, on henkipuita, on vanhoja paikallislegendoja, niistä tärkeimpänä meteoriitin aiheuttama syvänne. Outoja hukkumistapauksia riittää pitkälle menneisyyteen. Syvänteeseen on Tapanikin päätyä, yhtä lailla konkreettisesti, kuin kuvaannollisestikin.

Anne Leinosen maagista realismia ja kauhua yhdistelevä Katve on lukukokemuksena salakavala. Sen sisältö on suurelta osin kotiseutunostalgiaa, luonnon- ja kalenterinkierron kuvausta, sekä vanhuksen ja keski-ikäisen miehen sympaattisen yhteiselon kuvailua, entisten aikojen muisteloa unohtamatta. Kuvaan kuuluu huoltoasemalla aikaansa viettävä, muita asiakkaita ja maailman ilmiöitä tutkaileva ukkokööri, jonka jutunaiheiksi kelpaa mitä vain eturauhasesta entisiin heiloihin. Taustamusiikiksi voisi kuvitella haitarinsoiton, tuoksuksi mäntysuovan ja kulisseiksi sinisen taivaan. Tai sitten ei. Syrjäseuduilla on toinenkin puoli. Niin ihmismielelläkin. Se on riitasointuja täynnä.

Ensimmäinen asia, johon kiinnitin huomioni Leinosen romaanissa oli kirjan kansi. Enää en muista missä näin sen, milloin, tai missä yhteydessä, mutta sen tunnelma kiehtoi. Lievetekstin mukaan kannesta vastaa Tapio Ruotsalainen. Itse kirjailijan nimi on mahtanut sattua kohdalleni sekä sosiaalisessa mediassa, jossa seuraan aktiivisesti kaikkea kirjallisuuteen liittyvää, että kauhukirjallisuuteen yhdistetystä tietokirjallisuudesta. Voisin mainita näistä viimeisimmän, Juri Nummelinin teoksen Kuoleman usvaa ja pimeyttä – Suomalaisen kauhukirjallisuuden historia (Oppian, 2020). Nummelinin kirjasta voi lukea tarkemmin 3.10.20 bloggauksesta. Katve on itsenäistä jatkoa vuonna 2017 Atenan kustantamana julkaistulle Metsän äidille. Leinosen tuotannolle on kuvaavaa aineiston monipuolisuus, kauhuelementit ja suomalaisen kansanperinteen hyödyntäminen. Meillä todellakin on mistä ammentaa.

Myös Katveen kustantaja Osuuskumma on mielenkiintoinen tapaus. Kustantamo on vuonna 2012 kirjailijoiden itsensä perustama osuuskuntamuotoinen toimija, joka on nimenomaan erikoistunut scifiin, fantasiaan, kauhuun ja muuhun spekulatiiviseen fiktioon, siihen materiaaliin, joka ei välttämättä tartu suurempien kustantamojen haaviin. En tiedä, mulla ainakin herää tutkimusmatkailija moodi. Mitäs muita löytöjä olisi tarjolla?

Vielä yksi juttu. Kirja oli päässyt jollain aikaisemmalla kirjaston käyttäjällä kastumaan ja viimeiset sivut olivat kihartuneet aalloille. Varmaan väsytti tai jotain, mutta sain kastumisesta mielleyhtymän kirjassa esiintyneeseen syvänteeseen. Jotain tässä täytyy piillä. Nyt karmii.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti