keskiviikko 21. lokakuuta 2020

Tapahtui ihan tavallisessa kerrostalossa

 

Marko Hautala: Pimeän arkkitehti

Tammi 2020. 335 s.

 


Joni Widenius muuttaa yliopisto-opintojen vuoksi vieraalle paikkakunnalle isänsä hommaamaan kerrostalo-osakkeeseen. Talo on 60 luvun alkupuolelta ja monessa suhteessa säilyttänyt alkuperäisen kuosinsa. Jo kiinteistönvälittäjän järjestämällä kierroksella Jonille tulee erikoinen olo. Alakerran saunatiloissa on jotain vialla. Jonille paljastuu, että jossain vaiheessa talon menneisyyttä samoissa tiloissa on sattunut merkillinen henkirikos. Tapaus on saanut myöhempien asukkaiden suissa kummitusjutut maineen. Ääniä, kuin lapsi itkisi ja tätä rataa. Näitä nyt sattuu, murha kuitataan.

Ensi alkuun Joni kokee olevansa talon ainoa asukas. Jokainen viihtyy omillaan, kunnes hän alkaa tavata heitä yksi kerrallaan. Kuten monesti on, naapurit herättävät kummastusta. Niin tässäkin tapauksessa. Kummastuksen voisi vain kirjoittaa isolla alkukirjaimella ja muutenkin stailata pahaa enteilevämmäksi. Sama koskee koko taloa. Osa Jonin kokemuksista menee hänen sairautensa piikkiin. Jonilla on MD diagnoosi. Kohtauksen aikana hän menettää kontaktin todellisuuteen ja harhautuu mielikuvitusmaailmaan. Syvälle. Tutkiessaan asuntoaan hän löytää merkkejä edellisestä asukkaasta ja alkaa ottaa selvää tämän vaiheista. Genren tuntien, voi vain kuvitella mitä paljastuu.

Alkuun kaikki on normaalia ja lopulta ei mikään. Nuoren miehen kasvutarina ja vaativasta isästä irtaantuminen muuttaa muotoaan ja merkitystään. Hautalan uutukaisen kohdalla ei voi puhua hiipivästä kauhusta, se juosta läpsyttää paljain jaloin pitkin rappukäytäviä ja pysähtyy ovisilmään. Taas kerran Marko Hautalan tarinankerronta sai säikkymään omaa varjoa. Mahtava tunne. Ilman Pimeän arkkitehdin kaltaisia kirjoja tietoinen maailma on tylsä. Paino sanalle tietoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti