lauantai 20. marraskuuta 2021

Kirjastovierailu Laitilassa - Luen ja kirjoitan sittenkin

 

Kuva Laitilan kaupunginkirjaston sivuilta

Käväisin 26.10. Laitilan kaupunginkirjaston kirjailijavieraana liittyen Lukeva kunta -verkoston ja Sanojen sinfoniaa Lounais-Suomessa -hankeen toimintaan. Tilaisuus mahdollistui Lukukeskuksen kautta, kiitos arvostamani kirjailijakollega Arttu Tuomisen, jonka vihjeestä hokasin antaa pari vuotta sitten tietoni tuolle instanssille. Lukukeskus pyrkii kehittämään ja ylläpitämään yleistä lukutaitoa ja välittää näitä kirjailijavierailujakin. Syy, miksi juuri minä vieraaksi, oli esittelyni Lukukeskuksen sivuilla ( https://kirjailijavierailut.lukukeskus.fi/kirjailijat/kahkonen-mika/ ). Kerron siellä halukkuudestani toimia mallina ja vertaistukena ihmisille, jotka tutkimusten mukaan lukevat vähiten. Tilastoihin jos katsoo, sekä taustoihini, ei niiden perusteella minunkaan pitäisi lukea, eikä varsinkaan kirjoittaa.

Ei olisi uskonut. Kuulin tuon kommentin esikoiskirjani julkaisun jälkeen, toki vain toisen käden kautta, mutta silti. Ei olisi uskonut. Ei olisi uskonut. Ei se toistamalla parane, tottahan se on. No hei, mies Itä-Suomesta, työläisperheestä, koulutuksena pari alemman tason loppututkintoa, ei taiteenharrastajia suvussa ja vielä vasenkätinenkin. Lisäksi kolhin päätäni lapsena muutamaan kertaan ihan kiitettävästi. Keulin pyörällä ja lensin takaraivo edellä katuun, kaaduin luistellessa ilman kypärää (taas takaraivo) ja keksin irrottaa pyörän etulokarin ja jarruttaa asettamalla kumisaappaan etuhaarukan taakse renkaalle (vaihteeksi otsa edellä katuun). Harhauduin aiheesta. Tosiaan Lukukeskuksen esittelyssä kehotan haastamaan kaikki ennakkokäsitykset, yleistykset ja stereotypiat, koska ääneen lausuttuna ne tuppaavat toteuttamaan itseään. Jos aikomuksillesi hymähdetään, kannustan toteuttamaan ne, toki lain ja hyvien tapojen puitteissa. Viittaan siellä myös Stephen Kingiin, joka tuli kouluaikoinaan pyyhityksi priimusehdokkaiden listalta. Asiasta päättävä auktoriteetti ei tainnut yksinkertaisesti pitää Stephenistä, selviää omaelämäkerta- kirjoittamisoppaasta Kirjoittamisesta – Muistelmia leipätyöstä. Käytän tätä aasinsiltana omiin oppivuosiini.

 

*** Jotain pahasti vialla ***

 


En siis oppinut lukemaan vielä ensimmäisenä oppivuotenani. Kai minussa oli jotain pahasti vialla muutenkin, koska opettaja katsoi parhaimmaksi poistaa minut jumppasalista kesken laulutunnin. Hän marssitti minut luokkaan, tuli itse perästä, istutti pulpettiin, otti tanakan otteen hiuksistani (ne olivat vankat vielä silloin) ja virkisti päänahkani verenkiertoa hetken aikaa reippaalla tukistuksella. Totta kai pelkäsin häntä tapauksen jälkeen, kuten opettajia kaiken kaikkiaan. Eihän lapsi ymmärrä. Voiko muuten lapsi olla yhtä aikaa sekä arka, että villi? Minä olin. Opettajien lisäksi pelkäsin myös kaikkia valkotakkisia, jotka latasivat ruiskua ja neulaa silmieni alla ja juttelivat ristiriitaisen lempeällä äänellä reippauspalkinnoista. Juoksin heitä henkeni edestä karkuun. Pakene tai kuole! Nurinkurista, että nykyään olen yksi valkotakeista (vaikka nykyinen suoja-asu onkin sininen) ja seuraan sosiaalisen median kautta opeihmisiä, heitä, jotka ovat jollain lailla tekemisissä kirjallisuuden kanssa. Aika moni on. Tuo tukkaepisodi tapahtui muuten Enon kirkonkylän ala-asteella vuonna 1977. Tuohon aikaan ruumiillinen kuritus oli käypä kasvatusmuoto. Koulussa ja opettajan toimesta se tuli pikkuisen puskista. Mitähän sanontaa olisi 70-luvulla käytetty? Näin lapsen oikeuksien päivänä mainittakoon, että kuritusväkivalta kiellettiin vuodesta 1984.

 

*** Alisuorittaja ***

 

Takaisin kirjastovierailuni teemaan. Tavoitteeni edistää lukuharrastusta ei ole mitenkään uniikki ja sen puolestapuhujina on paljon tunnetumpia ja kouluttautuneempiakin nimiä, joita en ala tässä luetella, koska joku jää aina listalta, eikä se ole kivaa. Mulla ei ole ihmereseptiä lasten ja nuorten tai sen enempää aikuistenkaan lukuharrastuksen lisäämiseksi, paitsi ehkä vertaistuki. Olen yksi takapulpetin hönöistä, niistä alisuorittajista. Suomessa kaikki ovat lukutaitoisia ja kirjastolaitos on ilmainen, mikä lisää tasa-arvoa. Joensuun yömajastakin eli asunnottomien tukipisteestä, löytyy kirjahylly. Tiedän, koska olen vieraillut siellä ja lahjottanut omaa tuotantoani. Tärkeintä on saada lukemisen malli ja kannustusta ihmisiltä, joita arvostaa. Voin vain puhua omasta puolestani, mikä taas ei ole vertailukelpoista nykyiseen tietokonepelien, suoratoistopalveluiden ja älypuhelimien aikaan. Peruselementit ovat varmasti edelleen ihan samoja eli lapselle lukeminen ja mallioppiminen. Mulla isä oli kirjakerhossa ja ahmi kioskikirjallisuudesta ainakin Jerry Cottoneita. Äiti huolehti iltasaduista, joskus ilman kirjaa, jolloin sain ehdottaa sadun aiheen ja ehdottaa muutoksia, jos käänteet eivät miellyttäneet.

 

*** Voisi olla huonompiakin malleja kehittää otsalohkoja kuin King ***

 

Kaikki alkoi vitsikirjoista ja sarjakuva-albumeista, kuten Lucky Luke, Asterix, Tintti ja Autopartio 525. Isän kautta löysin Finn Westit ja Remo-pokkarit, sekä ensimmäisen romaaninmittaisen teoksen, Ken Follettin Neulansilmän. Se iski suoraan 10-vuotiaan pojan hormonitasolle. Varsinaisesta lasten- ja nuortenkirjallisuudesta mieleen muistuu Kumi-Tarzan ja Kasper, Jesper ja Joonatan - kolme iloista rosvoa, sekä Nicky Cruz: Juokse poika juokse. Viimeisimmän luin ihan vastikään uudestaan. Halusin tietää, pääsenkö samalle tunnetasolle kuin mitä neljäkymmentä vuotta sitten. Silloin tirahdin nimittäin itkuun, kun kirjan päähenkilö oli tappaa parhaimman kaverinsa. Kosketti se nytkin. On vielä mainittava Yöjuttu, kauhulukemisto, joka enteili tutustumistani Stephen Kingin tuotantoon, jonka parissa menikin koko loppumurrosikä. Meidän otsalohkothan (miestenkin) kehittyvät aina 22 ikävuoteen saakka. Siellä sijaitsee kaikki harkitsevuus ja itsehillintä, tunteiden ja reaktioiden säätely ylipäätään. Voisi olla huonompiakin malleja kehittää otsalohkoja kuin King. Lukeminenhan lisää empatiakykyjä, sanovat. Suomalaisista luin ainakin Arto Paasilinnaa. Vasta aikuisiällä tuli Väinö Linna ja Mika Waltari -tyyppiset tekijät.

 

*** Lempilistaa ***

 

Suomalaista tuotantoa olen oppinut lukemaan vasta myöhemmällä aikuisiällä. Hyviä tekijöitä on paljon ja yhä useampi kansainvälisestikin tunnustettuja. Lempparilistaa: Marko Kilpi, Tiina Raevaara, Marko Hautala, Kati Hiekkapelto, Risto Isomäki, Tuire Malmstedt, Tuomas Lius, Anne Leinonen, Arttu Tuominen, Suvi Piiroinen, Max Seeck, Mia Vänskä, Ari Wahlsten, Jarkko Stenius, kaikki melko tai todella tunnettuja nimiä, sitä valtavirtaa. Uusin tuttavuus on Hanna-Riikka Kuisma. Vähemmän otsikoissa esiintyneistä haluan mainita H. P. Lovecraft hengessä kirjoitetun Sielunveljet, kirjoittanut Jokke Saharinen, sekä Riku Talvitien Luurankovirus. Medianäkyvyys on siinä mielessä epäreilu, että paljon jää hyviä kirjoja pimentoon. Omakustanteita tämä koskee erityisesti. Toisaalta sen ymmärtää, joukkoon mahtuu huonosti toimitettuja tekeleitä, mutta myös laatukamaa. Suosittelen tutustumaan esimerkiksi Gabriel Korpi pseudonyymillä kirjoittavan kirjailijan Valo Kurki -dekkarisarjaan.

Ei muuta. Syksynjatkot!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti