torstai 18. marraskuuta 2021

Universumi hakusessa eli kokemuksiani Harri ja Ilkka Virolaisen teoksesta Sisäinen rauha

 Virolainen Harri; Virolainen Ilkka: Sisäinen rauha

Viisas elämä 2021. 200 s.

 

Aloittaessani Ilkka ja Harri Virolaisen kirjan Sisäinen rauha lukemista, tuli mieleen, että mahtaakohan kannettu vesi pysyä kaivossa tällä kertaa. Mielenhallintakirjallisuutta on nimittäin kulunut allekirjoittaneen kohdalla jo jonkinmoinen määrä. Kaivovertaus on sikäli hyvä. Aika nopeasti (sopivan mystisesti) tajusin, että en ole kaivo, olen vesi. Se sopisi kirjan sanomaan. Virolaisetkin puhuvat Lähteestä, Ydinolemuksesta. Ehkäpä rakennankin kaivoa veden ympärille. Tai paremminkin ymmärrän olla rakentamatta. Antaa virrata. Kuten kirjassakin sanotaan, olen jo nyt rajaton, ajaton, kokonainen ja eheä. On turha etsiä sisäistä rauhaa itsensä ulkopuolelta. Se on koko ajan ollut sisimmässä. Sisäinen rauha on reilu ja tasa-arvoinen kaikille. Sitä voi tuntea yhtä lailla työtön sekatyömies tai -nainen, kuin tohtorikin. Tuntea on sikäli huono sana. Parempi olisi rauhan olemus tai tila. Eipähän sille tarvita Virolaisten mukaan edes sanaa. Sanatkin ovat vain kirjaimia. Mitä tulee tuohon sekatyöhenkilöön ja tohtoriin, ensiksi mainittu voi olla jopa zenimpi. Arvonimetkin ovat niät ulkoisia arvoja.

 

Voisin laatia taulun pukukaapin oveen:

Ole rehellinen itsellesi

Olet kokonainen ja ehjä

Olet riittävä

Ydinolemukseni on aina rauhan tilassa

 

Rauhaa ei etsitä, se koetaan. Sisäisellä rauhalla ei ole tarvetta tehdä vaikutusta toiseen ihmiseen. Kaikki suuttuminen on egosta lähtevää. Kaikki vertailu ja kadehdinta. Ei niistä eroon pääse, eikä tarvitse. Tärkeämpi on tunnistaa ne ja käsitellä (toistuva hokema, tiedän). Silti ei tarvitse käydä kynnysmatoksikaan. Epäkohdat voi ja kannattaa mainita, toki ilman dramatisointia. Yksi lohduttavimmista kirjan oivalluksia liittyy epäasialliseen käytökseen, jota itsekin joudun kohtaamaan. Päästelen toki itsekin aivopieruja aina silloin tällöin, enkä saa pidettyä ”rehellistä mielipidettäni” omana tietonani. Ihmisten epäasiallisessa käytöksessä on kyse rakkauden pyynnöstä. Huuto, kiukku, murhaava katse = rakasta minua.

 

Ihan kaikkea kirjan sisältöä en ole valmis nielemään sellaisenaan. Kokemukset universumista, korkeammasta voimasta ja vaikka Jeesuksen ilmestymisestä vaatisivat turvautumista kiellettyihin kemikaaleihin, voimakasta väsymystä, aivovauriota tai psykoosia. Mitähän työkaverit tuumaisivat, jos kysyisin kahvipöydässä kesken päikkärikuulumisten ja lomasuunnitelmien, että ovatko he koskaan miettineet keitä he oikeasti ovat? No, tämä oli tällainen kevennys. Pidän sisäisen Dalai Lamani vielä toistaiseksi kuitenkin kurissa. Toistaiseksi. Sitä paitsi, mitä toisten tuumimiset minulle kuuluu? Joskus keskenkasvuisena saatettiin kysyä, että eikö sulla liiku päässä mitään. Hyvä kysymys. Tavoitehan on ja oikea vastaus, että ei. Ei liiku. Sopii kirjan aatteisiin.

 

Kirjailijat Ilkka ja Harri Virolainen ovat molemmat suorittaneet neljä maisterin tutkintoa ja tohtorin tutkinnon. Tunnetyöskentelyn, henkisen kasvun ja läsnäolon käsitteen kanssa he ovat viihtyneet jo 25 vuotta. Matkaan on mahtunut kursseja, luentoja ja retriittejä ympäri maailman, sekä heidän järjestämiään meditaatioita sekä yhteisöille, että yksilöillekin. Aikaisemmin olen tutustunut heidän kirjoihin Mielen voima - Mielen vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin ja Onnistunut muutos: Sisäisestä muutoksesta ulkoiseen muutokseen, molemmat äänikirjoina, lukijana Raiko Häyrinen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti