tiistai 31. lokakuuta 2023

Samuli Antila: Marrassäkeet

 

Samuli Antila: Marrassäkeet

Osuuskumma 2023. 269 s.

 


Eletään vuotta 1731.Velkojiaan pakeneva pappi Isak ottaa vastaan työtarjouksen pienestä Taraksen kylästä. Kylä sijaitsee Vääksyn kuninkaanmailla Tammerkosken kartanon omistamassa korvessa. Leskirouva Amanda suree miehensä kuolemaa ja on saanut isänsä puodin taakakseen. Lisämurhetta aiheuttaa Antin, hänen sotilaspoikansa, katoaminen Olavinlinnan komennuksella. Isak ja Amanda kohtaavat kievarin kulmilla, tekevät toisiinsa vaikutuksen ja päätyvät myöhemmin yhteen. Kun Amanda saa kuulla vielä ilouutisen hänen poikansa löytymisestä ja vieläpä elävien kirjoissa, ei voisi enää parempaa toivoa. Pojan löytyminen on Maaria unenpuhujan ansiota. Maarialla on kyseenalainen maine. Puhuu useampaa kieltä ja osaa kirjoittaakin, mikä sotii hänen yleistä olemustaan vastaan. Yleisellä olemuksella tarkoitetaan vaatimatonta kerjäläisen vaatteisiin pukeutumista. Noita-korttiakin on vilauteltu.

Yhteiselon auvoa ei riitä alkua pidemmälle, kun meno muuttuu jo kummaksi. Tapahtumat kietoutuvat kylän ympärille. Luvassa on unia kuolleista lähimmäisistä, unihalvauksia, erikoisia näkyjä ja ääniä, joista osan haluaisi niin mielellään laittaa vaikka paloviinan piikkiin, kunnes alkaa tapahtua outoja sairastumisia, kuolemantapauksia ja selittämättömiä toipumisia. Lieneekö ruttoa, vaiko pelkkä iso väärinkäsitys? Niin tai näin, Isakin seurakunta uhkaa pienentyä olemattomiin. Niin kuin tuo Herran palvelija onkin vannonut Raamatun sanaan, on hänen taivuttava harkitsemaan jopa pakanallisia manöövereitä.

Samuli Antilan romaanin Marrassäkeet ehdoton vahvuus on Ruotsin vallan alla olevan korpi-Suomen ajankuva. Hanskassa on yhtä lailla miljöönkuvaus, kuin puhekielikin, siinä missä henkilöhahmojen ajatusmaailma, ruoka- ja juomakulttuuri, kuin pukeutuminenkin. Mennyt aika soluttautuu jopa kieliasuun ja lauserakenteisiin. Joskus on tullut kahlattua vanhoja klassikoita, joiden esitystapa on vaatinut isompaa tai vieläkin isompaa pinnistelyä, ennen kuin tavaamiseni on alkanut sujua. Tässä oli alkuun vähän samoja fiiliksiä. Silti uteliaisuutta riitti loppuun saakka. Palkittiinko sitten uteliaisuus? No, ihan kaikkea Antila ei kirjoita auki, tärkeimpänä se itse Paha. Mistä se tulee, missä se lymyilee ja miten se nappaa valtaansa? Se on kuin maaperässä elävä hermomyrkky. Odottaa vain sopivaa tartuntapintaa. Vaikkapa ensi yön unia.

Kirjan lievelehden mukaan alkujaan tamperelainen Samuli Antila asuu Helsingissä ja työskentelee majoitusalalla. Aikaisemmin häneltä on ilmestynyt useita novelleja ja romaaneja, joista olen lukenut vuonna 2020 Osuuskumman julkaiseman romaanin Rojuhauta, sekä kauhuantologiasta Kilkinkuoret ja muita äyriäiskauhukertomuksia (Nysalor, 2022) löytyvän novellin Maanalaiset. Linkki antologian arvioon. Nyt lukemani kirjan lainasin kirjastosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti