perjantai 26. tammikuuta 2024

Esikoiskirjailija Mika Muhonen tarjoaa pienoisromaanin mitallisen mökkikauhua, k-15

 

Mika Muhonen: Wesimurin kirous

Reuna 2023. 116 s.

 

Kansi ja taitto Jaana Rautio 

Mika Muhosen (os. Lahtinen) esikoiskirja Wesimurin kirous kertoo Annasta ja Jasperista, jotka ostavat pienen punaisen mökin jostain Joensuun syrjäseudulta. Ennen kauppoja heitä varoitellaan tienoota vainoavista legendoista. Tilan aikaisemmat omistajat ovat päätyneet hengiltä tai kadonneet tavalla, joka on jäänyt mysteeriksi. Puhutaan marjastajasta, joka olisi kymmeniä vuosia sitten rakentanut salaa mökin ja joutunut toisiaan vastaan sotivien rosvojoukkojen ristituleen. Hän ei olisi kuitenkaan kuollut luoteihin, vaan päätynyt läheisen lammen vangiksi, josta käsin hän jatkaa mökkiä itselleen havittelevien ihmisten hätistelyä olion muodossa.

Anna ja Jasper eivät kuuntele varoituksia, vaan kaupat syntyvät. Laatuaika häiriintyy nopeasti erikoisiin ääniin ja lopulta näkyihin. Käsinkosketeltavaksi tilanne muuttuu erään tässä kohtaa mainitsematta jätettävän kuolemantapauksen myötä (ei juonipaljastuksia). Puhutaan jopa monikossa, silvotuista ruumiista. Pariskunnan (ja lukijankin) yllätykseksi poliisi jättää veriteon ilman tarkempia tutkimuksia. Poliisipäällikön sanoin resurssit eivät riitä kaupungissakaan. Niinpä nuoripari joutuu turvautumaan ystäväapuun, Annan serkkuun Marko Karviseen, joka on entinen poliisi ja nykyinen etsivä. Karvinen lupautuu hommaan, vaikka pitääkin legendaa Wesimurista Scoopy-Doo -juttuina. Lopulta Karvinenkin joutuu pyörtämään ajattelutapansa ja myöntämään olion olevan totta. Mutta riittävätkö hänen keinonsa, kuuluu heittää kysymys ilmaan.

Joensuulainen Jyväskylästä lähtöisin oleva esikoiskirjailija Mika Muhonen, 33, kategorisoi pienoisromaaninsa kauhuksi, ehkäpä tarkemmin vielä mökkikauhuksi, jonka kohderyhmänä ovat nuoret +15 v. Ammatiltaan Muhonen on koulunkäynninohjaaja ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaaja. Esikoisteostaan varten hän on perehtynyt eri maiden mytologioihin ja kuluttaa muutenkin genren kirjallisuutta ja elokuvia vapaa-ajallaan. Nämä selviävät lehtihaastattelusta. Sanomalehti Karjalaisen 16.1.2024 julkaistun jutun mukaan hän on ajatellut tuotoksensa muotoseikat pitkälle. Hänen mukaansa esimerkiksi loppu ei saisi olla liian synkkä ja lukijalle olisi hyvä jäädä toiveikas olo. Nyt en sano, kuinka käy Wesimurin kirouksessa.

Kirja on laajuudeltaan suht’ suppea ja luvut lyhyitä, jonka arvelisi houkuttelevan malttamattomimmankin lukijan kirjan äärelle. Nuorille suunnatuksi kirjaksi olisin toivonut tarinaan myös ikäryhmän edustajia. Nyt kaikki ovat aikuisia. Kirjan sisällöstä jäi, ainakin minulle, vähän keskeneräinen maku. Joissain kohdin sisältö on ristiriidassa itsensä kanssa. Hyvin valmistautuneeksi mainittu henkilöhahmo ei muista ottaa pimeäkohtaukseen taskulamppua mukaan, ihan konkreettisena esimerkkinä. Nillitänkö pienistä? Jatkan vielä vähän. Taloudellisesta merkkimäärästä huolimatta sisältöön mahtuu vielä siistittävää, jopa turhilta haiskahtavia lukuja. Itselleni on yritetty (huom. yritetty) saada päähän ajattelutapaa, jossa jokaiselle luvulle pitää olla selkeä tarkoitus. Niiden pitää viedä tarinaa eteenpäin. Mitä sisällöllä halutaan sanoa? Mikä merkitys sillä on pääteemaan? Onko kerronta linjassa tyylilajin kanssa? Tässä suhteessa Wesimurin kirouksen tyylilaji pyrkii karkailemaan. Olisin odottanut tiukempaa kauhukeskitystä. Tosin odotukset ovat varmin tapa pilata lukukokemus, olipahan käsissä sitten Muhosen esikoinen tai Stephen Kingin 67 kokopitkä romaani. Ja vielä, itse mökistä olisin halunnut lukea enemmän, mainitaanhan se takakannessakin. Sieltä olisi voinut löytyä jotain inhaa, vaikka se ullakkohuone, jossa kukaan ei koskaan käy (klisee tämäkin, mutta pidän siitä). Nyt paha fokusoitui enemmän lampeen, joka toki osoittautuukin todella luotaantyöntäväksi. Taisin saada vähän vääriä odotuksia esittelytekstistä.

Mutta onhan kirjassa selkeä alku, keskikohta ja loppu, josta muodostuu ehjä tarina, joka jättää vieläpä sauman jatkolle. Loppu jää kivan avoimeksi. Toivon, että kirjailija jatkaa ja hyödyntää vahvuuksiaan nimenomaan työskentelystään ja kokemuksistaan lasten ja nuorten parissa. Vielä lehtijutun informaatioon viitaten, hänen arvonsakin ovat kohdallaan. Vielä pitää kasvattaa editointilihaksia ja omaa ääntä. Mielikuvitusta kyllä riittää. Luova kirjoittaminen on haastava laji, eikä se helpotu koskaan. Nyt joudutan kirjan nopeasti takaisin kirjaston hyllyyn, jotta muutkin pääsevät lukemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti