keskiviikko 31. tammikuuta 2024

Stephen Kingin Holly - mässyä ihmismaksalla

 

Stephen King: Holly

(Holly, 2023)

Suom. Ilkka Rekiaro. Tammi 2024. 471 s.

 

Tästä kirjasta ei voi irrottaa rinnakkaisteokseksi reseptikirjaa tai edes vihkosta, vaikka sen kaksi kunnioitusta herättävään ikään ylettänyttä hahmoa kokkaileekin terveysvanukkaita, hilloja ja lihaa eri muodoissa. Ei tästä saa pr-teosta luomutuotannollekaan, vaikka lihan raaka-aineet tulevat läheltä ja karja saa liikkua ja elää vapaana luonnollisessa elinympäristössään – ainakin siihen saakka, kunnes professoripariskunta Emily ja Rodney Harris virittävät heille ansan ja vangitsevat tarkoituksiaan varten. He eivät tyydy turkkilaisessa jugurtissa turvotettuihin chiansiemeniin. Ei, heille pitää olla ihmismaksaa ja aivokudoksia, sekä luujauhetta kolottaville nivelille.

En tiedä mitä ruokavaliota tänä syksynä 77 vuotta täyttävä Stephen King noudattaa, mutta hänen julkaisutahtinsa ei näytä ainakaan merkkejä hidastumisesta. Hänen esikoisromaaninsa Carrien (1974) jälkeen häneltä on ilmestynyt 66 romaania, 21 pienoisromaania ja yli 200 novellia. Nyt heti alkuvuodesta ilmestynyt ja suomennettu Holly jatkaa tavallaan sarjaa, joka sai alkunsa Mersumies-trilogiasta ja jatkui teoksissa Ulkopuolinen ja Mitä enemmän verta. Näiden suomennetut laitokset ovat ilmestyneet vuosien 2016 ja 2021 välillä, kiitos ahkeran Ilkka Rekiaron (ruokavalio ei tätä kirjoitettaessa myöskään tiedossa). Kaikissa näissä esiintyy henkilöhahmo nimeltään Holly Gibney. Kingin omien sanojen mukaan hän on rakastunut tuohon hahmoon. Ymmärrän hyvin.

Penny Dahlin yhteydenotto Etsivä löytää -etsivätoimistoon ei voisi tulla huonompaan aikaan. Etsivätoimiston toinen osakas Bill Hodges riutuu koronan kourissa ja Holly Gibneyllä on suruaika äidin menetyksen johdosta. Pennyn tytär Bonnie on kadonnut. Viimeiset näköhavainnot tästä on lähellä Deerfiedin puistoa Manhattanin Red Bank Avenuella. Sinne tytär on hylännyt pyöränsä ja jättänyt satulaan liimatun viestin: Minulle riitti. Muutaman ”mutta jos, niin eikö silloin” -kysymyksen jälkeen Hollyn vaistot heräävät. Kaikki ei ole katoamisjutussa niin kuin annetaan ymmärtää. Tapahtumien penkominen vie Hollyn koko ajan lähemmäs totuutta Bonnien kohtalosta ja samalla monen muunkin. Kaikki on saanut alkunsa lähes vuosikymmen aikaisemmin.

 Heti alkuun tulin maininneeksi, mihin kaikkeen Kingin uusin romaani ei taivu. Lista siitä, mihin se taas taipuu, on pidempi. Se on kuvaus amerikkalaisesta nyky-yhteiskunnasta koronakriisin aikaan. Mukaan mahtuu rokotteiden vastustajia ja koko pandemian väheksyjiä. Se ottaa myös kantaa rasismin ilmenemiseen erityisesti afroamerikkalaisia kohtaan, sekä on myös surutyön kuvaus äidin menettämisen johdosta.

Niin ja sitten se on myös taideromaani. En olisi ikinä uskonut, että käytän tuota sanaa arvioidessani Stephen Kingiä. Siinä se nyt kuitenkin seisoo, enkä ota pois. Dekkarijuonen rinnalla King kuvailee Barbara ja Jerome Robinsonin matkaa kohti kirjailijuutta. Heillähän on ollut siis omat roolinsa etsivätoimiston suhteen jo aikaisemmin ja he ovat pistäneet oman henkensä ja terveytensä likoon siinä missä Hollykin. Jerome neuvottelee kustannussopimusta kirjalleen isoisän isoisästä. Barbaran sydäntä lähellä on taas runous, johon hän saa arvokasta vetoapua kuuluisalta runouden grand old ladyltä Olivia Kingsburyltä. Heidän kohtaamisten kuvaus lähenee jo vakavaa proosaa. Suhteen kuvaus on kaunis ja herkkä. Luonnollisestikin kaikki tuo vie tilaa itse rikostarinalta, mutta toisaalta tuo sille syvyyttä. Samasta syystä en suosittelisi tätä malttamattoman lukijan ensikirjaksi. Kirja edistyneemmille lukijoille. Niin voisi sanoa. Melkein yhtä varmasti kuin sen, että ne punaiset viirut vaniljavanukkaassa ovat mansikkaa. Eivät ainakaan ihmisaivoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti