keskiviikko 29. toukokuuta 2024

Opi olemaan Joonas Tolvasen Todellinen voimasi kirjan avulla - nautitaan sisäisesti tyhjään mieleen



Atena 2024. 191 s.

 

Joskus neljä vuotta sitten kävin työpaikkani yhteispäivystyksen taukohuoneessa keskustelua kirjoittamisesta. Silloin tällöin joku aina kysyy, onko uutta jo tulossa, mistä olen tietenkin mielissäni. Puheemme herätti kiinnostusta parin pöydän päässä. Yksi päivystyksen lääkäreistä ilmaisi myös kirjoittavansa ja halusi tietää, olinko päässyt esille julkaisujeni kanssa. Vähän hämilläni vastasin, että olin päässyt pari kertaa maakuntaradion vieraaksi ja kerran Iskelmäradioon, sekin siis Pohjois-Karjalassa. Ne merkitsivät ja merkitsevät edelleen minulle paljon, vaikka saatoin vähätellä esiintymisiäni. Tiesin niiden jäävän toiseksi Tolvasen tv-esiintymisten rinnalla. Virhe. Turhaa vertailua, nyt ymmärrän.

Tästäpä tullaankin sopivalla aasinsillalla tuon lääkärin Joonas Tolvasen uusimpaan kirjaan, Todellinen voimasi – 100 asiaa jotka voit oppia Shaolin-munkeilta ja sen oppeihin. Niin kuin Tolvasen kirjakin kertoo, onni ja tyytyväisyys eivät ole ulkoisten olosuhteiden, saavutusten ja materiaalin varassa, vaan se löytyy sisäisestä mielenrauhasta ja tietoisuuden tilasta. Siihen on pyrkiminen ja sellainen onnistuu vain hyväksymällä nykytila sellaisena kuin se on.

Mikäs mies tämä Tolvanen (1989) sitten oikein on, paitsi lääkäri? No, ensinnäkin hän on kiertänyt vuodesta 2007 lähtien useita kiinalaisia kung-fu-kouluja ja vuonna 2018 hänen Shaolin-mestarinsa myönsi hänelle kunnianimen Lĭ Yù Lóng, mikä tarkoittaa suomeksi keisarillista lohikäärmettä ja vastaa useista kamppailulajeista tuttua mustaa vyötä. Matkan varrella Tolvanen on saanut (mustelmien ja ruhjeiden lisäksi) kuulla munkeilta lukuisia elämänohjeita, jotka perustuvat chanbuddhalaiseen filosofiaan. Pitkäänhän näistä on jo länsimaissa tiedetty, mutta todella harvoin niistä on saanut kuulla tai lukea Tolvasen elämänkokemuksen omaavan kertomana. Nyt sekin on meidän tavallisten vedenkantajien ja puunhakkaajien iloksi mahdollista.

Ja sitten itse tämä kirja. Sehän sisältää siis sata ohjetta, joilla ei välttämättä ratkea keskustan pysäköintiongelmat, pitkät odotusajat lääkärille tai ilmastomuutos. Tai hei, voi ne helpottua tai ratketakin. Ainakaan ne eivät välttämättä haittaa niin paljoa näiden oppien omaksumisen jälkeen. Opit korostavat muun muassa vähään tyytymistä ja yksinkertaisten asioiden merkitystä. Onneen ei tarvita maallista mammonaa. Useat kirjassa esiintyvät toteamukset ovat jossain muodossa jo tuhanteen kertaan käytettyjä meemien vakiokamaa, toki sellaisena ihan käypää valuuttaa, mutta löytyy joukosta ainakin itselleni ennen kuulemattomiakin viisauksia. Löysinpä niistä jopa oman lempparin. Puu ei pyri olemaan puu, se on yksinkertaisesti puu. Puun tavoin minun, eikä kenenkään tarvitse ponnistella ollaksemme jotain erityistä. Joko olemme sitä tai emme ole. 

Mieleen tulee, kun itsekin kirjoitan, keskustelu Facebookin kirjailijaryhmässä Kirjailijanloput. Ketjun aloittaja halusi tietää, milloin muut alkoivat nimittää itseään kirjailijaksi. Että montako kirjaa täytyy olla kirjoitettuna ja julkaistuna? Taisin vastata ketjuun vähän vitsikkyyttä tavoitellen, että kerron sitten. Tuossa vaiheessa julkaisuja taisi olla takanani ehkä neljä tai viisi. Puuvertausta lainaten voisi sanoa, että olen kirjailija silloin kun kirjoitan. Samalla lailla olen autoilija silloin, kun ajan autoa, lenkkeilijä lenkillä ja saunoja saunassa, turisti matkoilla ja kokki kokatessa. Eikös se ole sitä naistenlehtien usein toistamaa hetkessä elämistä, vai olenko taas ymmärtänyt kaiken ihan väärin?

Todellinen voimasi – 100 asiaa jotka voit oppia Shaolin-munkeilta kirjan lisäksi Tolvaselta on tullut tietokirjoja sekä aikuisten, että lasten romaaneja. Tämän lisäksi olen tutustunut hänen teoksiinsa Soturimunkin perintö, sekä Soturimunkin oppipoika: Aikani kung-fu -temppelissä. Tämän kirjan sain synttärilahjaksi tyttäriltäni. Kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti